Românesc

UNLOCK THE CITY!

Care sunt limitele geografice și umane care definesc în prezent viața noastră urbană? Cum a evoluat relația dintre „închis” și „deschis”, în urma pandemiei? Dar relația dintre ritmul lent al naturii și capacitatea de schimbare a peisajului urban? 

 

UNLOCK THE CITY! este un proiect susținut de Programul Europa Creativă și dezvoltat de o rețea internațională de teatre, academii și universități, pentru a reflecta asupra modului în care artele spectacolului, combinate cu cercetarea științifică, pot deveni un instrument de regândire a peisajului urban post-pandemic.

Patru orașe Antwerp (Belgia), Barcelona (Spania), Milano (Italia) și Piatra Neamț (România) vor fi implicate într-un program amplu de activități de cercetare și cursuri didactice, precum și în crearea a 12 producții teatrale realizate de 10 artiști europeni invitați să exploreze conceptul de „limită” (fizică, socială, culturală etc.) în contextul vieții urbane. 

Scopul proiectului UNLOCK THE CITY! este acela de a genera o creștere calitativă și perceptibilă a spațiilor urbane în termeni de locuire, accesibilitate și sustenabilitate, dar și acela de a contribui activ la creșterea nivelului de conștientizare, precum și la abilitarea și implicarea comunităților locale, a organizațiilor și a administrației publice în acest scop. 

10 Artiști Europeni 
12 Spectacole

Datorită înființării acestei rețele internaționale, proiectul dezvoltă, pe parcursul a 36 de luni, sondaje de teren axate pe studiul peisajului urban post-pandemic, iar acestea constituie o etapă pregătitoare pentru realizarea a 12 spectacole de teatru încredințate celor 10 artiști europeni invitați în proiect. 

Proiectul

UNLOCK THE CITY! este un proiect de regenerare prin cultură și își propune dezvoltarea unei metode de lucru integrate care combină cercetarea tehnică, științifică și orientată spre design cu practica teatrală, cu scopul de a face din cea din urmă un instrument care să declanșeze procese de dezvoltare durabilă în orașul post-pandemic.  

Proiectul se desfășoară în 6  țări europene diferite (Belgia, Republica Cehă, Italia, Norvegia, România, Spania) și se bazează pe colaborarea strânsă a patru instituții de teatru (cu o puternică vocație internațională) cu două academii specializate în scenografie și punere în scenă de spectacole dramatice și o universitate specializată în studiul peisagisticii. 

  Limita in 3 nivele

Operând în 4 orașe europene – Antwerp (Belgia), Barcelona (Spania), Milano (Italia) și Piatra Neamt (România) –, în locuri  sau arii urbane care au jucat un rol-cheie pentru cetățenii acestor orașe în perioada pandemiei, UNLOCK THE CITY! explorează conceptul de limită (din punct de vedere economic, social, fizic etc.) în orașul post-pandemic, pe 3 nivele diferite: 

Comunitate 

Ce înseamnă astăzi a fi o comunitate? Care sunt limitările și dificultățile pe care le percep cel mai frecvent locuitorii unei zone și care au impact asupra realităților din zona respectivă? Cum putem aduna informații despre diferite perspective și cum pot fi transmise acestea? 

Spațiul fizic (urban)

Cum s-au schimbat percepția și imaginația legată de locuri, în urma pandemiei? Care sunt transformările care vor remodela granițele interne și externe ale orașelor, topografia spațiilor (mai ales a celor publice), în următorii ani?

Relația dintre Teatru și Oraș

Orașul și teatrul: unul se reflectă prin ochii celuilalt ca într-o oglindă, dar funcția teatrului nu se limitează doar la reprezentarea realității. Cum poate teatrul să stabilească noi relații cu teritoriul în care există și își desfășoară activitatea, devenind el însuși un instrument în slujba cetățenilor și având în mod concret impact asupra vieții orașului, redesenând relațiile din interiorul acestuia și retrasându-i limitele? 


Instruire si Predare 

Cercetarea se desfășoară în cadrul procesului amplu care însoțește producțiile teatrale de care este legată și este implementată printr-o serie de activități de formare și educaționale, de studiul aprofundat al temelor și de prezența în teren a celor implicați (cursuri, laboratoare de teren, laboratoare de creație, adunări publice) – toate acestea implicând colaborarea strânsă dintre artiști, producători de teatru, studenți, profesori universitari și experți din diferite domenii și discipline. 

Află mai multe